Waar moet je opletten bij het importeren en exporteren van goederen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die handel drijven met andere landen. Als een bedrijf handel drijft met een ander land komen er allerlei zaken bij kijken die de transactie ingewikkeld kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de regels- en wetgeving waar je mee te maken krijgt en de taalbarrière. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het importeren en exporteren van goederen. 

Wet- en regelgeving

Als je wereldwijd handel wil drijven, moet je rekening houden met allerlei wetten en regels. Een bekende regel voor internationale handel zijn de incoterms. In de incoterms staan 11 regels die bepalen wie wanneer een bepaalde verantwoordelijkheid draagt in de transactie. Dit wordt gebruikt om eventuele misverstanden of onduidelijkheden te voorkomen. Naast de bekende incoterms zijn er nog allerlei andere regels waar je rekening mee moet houden.

Planning

Een goede planning is een belangrijk onderdeel om handel te drijven met het buitenland. Onder andere de levertijd van de goederen zal langer zijn. De goederen moeten kunnen namelijk vervoerd worden per boot, luchtvracht of over land.Een duidelijke planning is belangrijk om overzicht te houden over de transacties, maar ook om eventuele extra kosten te voorkomen. Hierbij kun je denken aan geld voor opslag van goederen en eventueel huur dat je moet betalen. Veel mensen die handel drijven met het buitenland hanteren hiervoor een supply chain. 

Uitbesteden

De wet-en regelgeving en planning zijn slechts twee onderdelen waar je rekening mee moet houden. Doordat er zoveel bij komt kijken, kiezen steeds meer mensen ervoor taken uit te besteden. Hiervoor kun je een expediteur inschakelen. Een expediteur kan ervoor zorgen dat de goederen zo snel en efficiënt mogelijk vervoerd kunnen worden. Door gebruik te maken van een expediteur houd je tijd over voor andere werkzaamheden.