Plastic flessen: wat zijn de voordelen eigenlijk?

group of smashed empty plastic bottles with green caps, isolated on white background

Als we het hebben over plastic flessen. dan bedoelen we in de meeste gevallen PET flessen. je weet wel die flessen waar cola en sinas in zit en die je in de supermarkt koopt. Hoewel we heel vaak van deze plastic flessen in onze handen hebben, weten we eigenlijk opvallend weinig van deze flessen. De hoogste tijd dus om eens wat dieper in te gaan op flessen en de verschillen aan te geven ten opzichte van bijvoorbeeld glazen flessen.

PET plastic flessen zijn in eerste instantie zeer lichte flessen

Kijken we naar PET flessen, dan zien we dat het zeer lichte flessen zijn. Ze zijn daarnaast gemakkelijk te vormen en bijzonder sterk. Er is bovendien sprake van een grote mate van elasticiteit. PET plastic flessen worden ook wel gebruikt voor farmaceutische verpakkingen. Dat heeft een aantal voordelen. Zo zijn deze flessen veel lichter dan glas. Sterker; ze hebben slechts 10 procent van het gewicht van een glazen fles, mits natuurlijk sprake is van dezelfde vulling. Nog een voordeel is dat deze flessen dezelfde diameter hebben, maar vaak anderhalf keer de capaciteit hebben van een fles van glas.

Plastic flessen bieden een uitstekende weerstand tegen waterdamp

Je kunt een PET fles overigens ook gebruiken om ofwel transparante of ondoorzichtige bruine flessen te produceren. Sterker nog; je kunt de flessen tegenwoordig in zo goed als alle kleuren van de regenboog maken en ze zo precies die uitstraling geven die jij wenst. Dat PET flessen ook steeds meer gebruikt worden binnen de farmaceutische wereld is ook niet zo gek. Deze flessen hebben namelijk een uitstekende gas barrière. Bovendien bieden ze uitstekende weerstand tegen waterdamp en ook de zuurstof voldoet aan de opslagvereisten van medicijnverpakkingen.

Uitstekende chemische weerstand en lage verwerkingskosten

PET plastic flessen hebben bovendien een uitstekende chemische weerstand. Dat maakt dat je er zo goed als alles in kunt verpakken, met uitzondering van zeer sterke alkaliën en bepaalde organische oplosmiddelen. Verder heeft een plastic fles vaak een sterke corrosieweerstand. Ze zijn duurzaam, zeer licht en natuurlijk waterdicht. Bovendien kan plastic in alle vormen gegoten worden en plastic is en blijft altijd een zeer goede isolator. Ook is sprake van zeer lage verwerkingskosten en ook dat is een reden waarom de plastic fles inmiddels niet meer uit onze samenleving weg te denken is.

De nadelen van een plastic fles

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het gebruik van plastic flessen. Zo is en blijft plastic een materiaal dat moeilijk te recyclen is. Plastic is bovendien een materiaal dat gemakkelijk brandt en als ze gaan branden dan kunnen er giftige gassen ontstaan. Ook wordt plastic gemaakt van producten van aardolieraffinage. Je staat er niet bij stil hoe vaak je eigenlijk een plastic fles in je handen hebt en hoe weinig je er eigenlijk van weet. Aan het gebruik van de plastic fles kleven zoals je hebt kunnen lezen veel voordelen en een kleiner aantal nadelen. Weer wat geleerd dus.