Wat doen we met Kerst dit jaar?

Wat doen we met kerst

Kerstviering inclusief maken voor alle medewerkers

Kerstmis is de tijd van gezellig samenzijn. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich opgenomen voelen in de kerstviering, ongeacht hun achtergrond, overtuigingen of tradities. Hier zijn enkele tips en ideeën – in willekeurige volgorde – om de kerstviering inclusief te maken voor alle medewerkers.

Vier diversiteit

Een kerstviering inclusief maken voor alle medewerkers begint met het erkennen en vieren van de diversiteit binnen je organisatie. Dit kan betekenen dat je verschillende culturele en religieuze vieringen naast Kerstmis eert. Moedig medewerkers aan om hun tradities te delen en leer van elkaar.

Vraag om input

Betrek medewerkers bij de planning van de kerstviering door hun input en suggesties te vragen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de viering aansluit bij de behoeften en voorkeuren van iedereen.

Een inclusief menu serveren

Als je een kerstlunch of -diner organiseert, zorg dan voor een divers menu dat rekening houdt met verschillende dieetwensen en culturele achtergronden. Bied vegetarische, veganistische en halal-opties aan, evenals gerechten zonder varkensvlees of alcohol.

Inclusieve decoraties

Versier de werkruimte op een manier die inclusief is. Kies neutrale decoraties die de nadruk leggen op de feestelijke sfeer in plaats van op specifieke religieuze symbolen. Overweeg ook om een “versier je eigen ruimte” -wedstrijd te organiseren, waarbij medewerkers hun werkplek op hun eigen manier kunnen versieren.

Interactieve activiteiten

Organiseer activiteiten die medewerkers van verschillende achtergronden samenbrengen. Denk aan teambuilding-spellen, muzikale optredens of een gezamenlijke kerstkaartenknutselwedstrijd.

Respecteer vakantietijd

Houd rekening met de vakantieplannen van medewerkers en probeer de viering te plannen op een tijdstip dat voor de meesten haalbaar is. Dit kan bijvoorbeeld een lunchpauzeviering zijn in plaats van een avondevenement.

Geschenken met zorg kiezen

Als je geschenken geeft, zorg er dan voor dat ze neutraal en passend zijn voor iedereen. Overweeg bijvoorbeeld cadeaubonnen die medewerkers zelf kunnen besteden.

Respecteer persoonlijke keuzes

Bied ruimte voor medewerkers om zelf te beslissen of ze willen deelnemen aan de kerstviering. Respecteer hun keuzes en zorg ervoor dat niemand zich verplicht voelt om deel te nemen. Het organiseren van een inclusieve kerstviering voor alle medewerkers vereist bewustzijn, respect en openheid. Het doel is om een warme en gastvrije sfeer te bevorderen waarin iedereen zich gewaardeerd en opgenomen voelt, ongeacht hun achtergrond. Het is een prachtige manier om de geest van Kerstmis van liefde en saamhorigheid te belichamen, zowel op het werk als daarbuiten. Meer duurzaamheid op de werkvloer creëren, vereist ook een andere manier van denken. Lees ook ons blog over duurzaamheid op de werkvloer vergroten.