Horizontaal betreden van besloten ruimten

Gebruik maken van een Flensklem bij afdalingen

Bij het werken in besloten ruimten is het niet altijd even makkelijk om binnen of buiten te geraken. Soms kun je enkel door een mangat naar binnen of buiten zodat je er horizontaal doorheen dient te gaan. Het horizontaal betreden van besloten ruimten doe je het beste met speciale hulpmiddelen.

 

Werking van de Flensklem

Om de ruimte horizontaal te betreden en zeker als je af dient te dalen is het zaak dat je een goede valbescherming draagt. Deze kan, om door het mangat heen te raken, gecombineerd worden met een zogenaamde Flensklem. De klem zorgt ervoor dat de touwladder die je nodig hebt om af te dalen veilig vast komt te zitten in het ankeroog. Je maakt niet alleen de ladder vast maar koppelt ook de andere veiligheidsapparaten er aan. Op die manier daal je het veiligste af. Er zitten in dat geval namelijk ook een valstop en een reddingslier aan de klem bevestigd.

 

Voordelen van de klem

Een mangat is zelden erg groot en daarom biedt de Flensklem voordelen. Het gat hoeft niet groter gemaakt te worden om erdoor heen te kunnen als je een Flensklem gebruikt. Zeker bij calamiteiten waarbij er snel afgedaald dient te worden om mensen in nood uit de besloten ruimte te halen via een mangat is het gebruik van een dergelijke klem aan te raden. Op die manier kun je de mensen zo snel mogelijk in veiligheid brengen met zo min mogelijk verwondingen. Bij G4S kun je ook terecht voor de aanschaf van een Flensklem.