Een nieuw kantoorpand financieren? Hier moet je op letten!

kantoorpand

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw kantoorpand en uiteindelijk een droomlocatie hebt gevonden, begint er een ingewikkeld proces. Investeren in een nieuwe bedrijfsruimte is een grote beslissing die je het beste kunt baseren op rationele argumenten. Je zult er namelijk een jarenlange impact van ervaren op je financiën of die van de zaak. Hoe bereid je je voor op deze beslissing en waar moet je op letten? Dat vertellen we je in dit artikel.

Je droompand vinden

Een kantoorpand is een grote investering. Nog meer dan bij een regulier huis moet een kantoorpand aan alle wensen voldoen. Denk goed na over bijvoorbeeld de oppervlakte: sluit deze aan bij de groei die je voor je bedrijf voor je ziet? Hetzelfde geldt voor bereikbaarheid en parkeergelegenheden voor personeel, klanten en leveranciers. Ook de locatie is belangrijk: haal je hier uit wat er nodig is? Denk ook goed na over de mogelijkheden van het verhuren van eventuele ruimtes als blijkt dat het pand te groot is. Of andersom: zijn er mogelijkheden om uit te breiden wanneer er te weinig ruimte is? Zodra je voor jezelf een goed antwoord op deze vragen hebt en een pand hebt dat aan jouw wensen voldoet, kun je verder.

Andere spelregels dan bij een woonhuis

Bij het aankopen van een nieuw bedrijfspand gelden andere regels dan bij de aankoop van een woonhuis. Mondelinge toezeggingen gelden bijvoorbeeld al als een officiële mondelinge overeenkomst. Dat kan vervelend uitpakken wanneer je daar niet goed van op de hoogte bent. Neem bij dit soort investeringen dus altijd een makelaar in de arm, bijvoorbeeld deze bedrijfsmakelaar in Zwolle, die goed weet hoe de aankoop van een kantoorpand werkt.

De financiering regelen

Als je een pand hebt gevonden dat aan alle eisen voldoet en waar je het bedrijf de komende tien jaar nog minimaal (en het liefst nog langer) ziet zitten, dan kun je de financiering gaan regelen. Hierbij is het belangrijk dat je een actueel en sterk bedrijfsplan kunt aanbieden bij de bank, zodat de plannen en ambities van het bedrijf duidelijk worden. Dit vul je aan met een gedegen financieringsplan waarin je zo gedetailleerd mogelijk laat zien hoe aan de aflossing wordt voldaan.

Financiële consequenties bij de aankoop van een bedrijfspand

Wanneer je investeert in een kantoorpand heeft dat een aantal financiële consequenties die je beter niet kunt vergeten – zowel positief als negatief. Deze kun je het beste goed doornemen met een financieel adviseur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hefboomeffect, waarbij het bedrijfspand gezien kan worden als een beleggingsobject. Ook heb je mogelijk recht op investeringsaftrek, iets dat voordelig kan uitpakken voor je financiën. Maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en btw.

Een financieel adviseur inschakelen

Bij aankoop van een kantoorpand is het verstandig om een financieel adviseur in te schakelen die je kan adviseren over de financiering van het pand. Een makelaar kan je juist weer adviseren over de technische staat van het pand en bestemmingsdoeleinden of erfpacht. Door een specialist in te huren zorg je ervoor dat de aankoop van een kantoorpand een slimme, financiële investering wordt.

Er komt dus het een en ander kijken bij het kopen en financieren van een bedrijfspand. Neem bovenstaande tips mee, dan kun je snel genieten van je droompand!