Carbon weefsel, een stof die de aandacht trekt

Carbon weefsel is één van de meest moderne stoffen die worden geweven. Gecombineerd met epoxy, kunsthars – ontstaat er een wondermateriaal, waarmee het alledaagse leven een stuk makkelijker wordt. Wat dacht je zoal van rolstoelen. Die hoeven tegenwoordig helemaal niet meer zo zwaar te zijn. De tijd dat je bovenarmen gespierd werden van het voortduwen van een rolstoel, is voorbij. Ze worden namelijk steeds vaker gemaakt uit lichtgewicht materiaal.

Records worden verbroken

Ook sporters zijn gelukkig met dit materiaal dat hen in staat stelt veel sneller te zijn dan met de uitrusting waarmee ze het vroeger moesten doen. Record na record sneuvelt sinds dit materiaal zijn intrede heeft gedaan. Ze hoeven tegenwoordig alleen nog maar op hun eigen gewicht te letten, want aan hun racefiets, hun ski’s, hun kano zal het niet liggen. De racewagen kan er bij een rit zonder pech ook niet meer van beschuldigd worden dat hij te log is.

De alom geprezen carbonlook

Niet alleen het zeer geringe gewicht in combinatie met de hoge treksterkte en lage rek bij breuk scoort goed bij de fans van koolstof; ook het uiterlijk speelt een belangrijke rol bij de stijgende populariteit van het materiaal. Wanneer er stoffen geweven worden uit koolstofgaren komen de patronen beter dan ooit tot hun recht. Diagonale lijnen, bijzondere wevingen – visgraat, diamant, satijn – springen eruit vanwege het glanzende, zwarte karakter van de stof. Zo krijg je onder andere heel bijzondere sieraden.

Industriële vooruitgang

De wetenschap doet van tijd tot tijd een geweldige ontdekking. De toepassing van carbon weefsel is er zo een. Men weet al sinds mensenheugenis dat er bij verbranding koolstof ontstaat, maar dat er slechts hars aan te pas moet komen om van simpele acrylvezels een oerdegelijk materiaal te maken is toch wel bijzonder. De vezels die tot een koolstofgaren worden gesponnen en vervolgens op supersnelle weefgetouwen tot allerlei vormen worden geweven, vinden hun weg naar diverse high tech-industrieën, zoals de ruimtevaart, de vliegtuigindustrie en naar geavanceerde productielijnen in de auto-industrie, ook wel automotive genaamd.