Actief als producent of distributeur? Gebruik kartonnen verpakkingen

Logistiekconcurrent

Vooral wanneer je als fabrikant actief bent en in die hoedanigheid producten op de markt brengt is het telkens weer een terugkerend vraagstuk op welke manier je je producten wenst te verpakken. Niet alleen de verpakking van het eindproduct is dan belangrijk, maar ook de grootverpakkingen waarmee je je goederen met grote aantallen tegelijk naar bijvoorbeeld een distributiecentrum of een groothandel brengt. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat men de voorkeur geeft aan kartonnen dozen. Daar moeten dan wel goede redenen voor zijn. In de volgende alinea lees je meer over deze motieven.

Logistiekconcurrent

Waarom eigenlijk verpakkingsmateriaal van karton?

Om deze redenen worden kartonnen dozen zeer vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal in de transportsector:

  • Karton is ontegenzeglijk een goedkoop materiaal. In principe is het zelfs de goedkoopste optie die ook geschikt is voor veel toepassingen.
  • Karton is relatief milieuvriendelijk, zeker in vergelijking met plastic. Om dit milieuvriendelijke aspect te beschermen is het wel raadzaam altijd karton met een FSC-keurmerk te gebruiken. 
  • Qua gewicht is karton erg licht. Desalniettemin is het stevig en kan het wel tegen een stootje. Niet dat karton onverwoestbaar is; het geeft toch wel degelijk prima bescherming aan de inhoud van de doos.
  • Kartonnen dozen op maat laten maken is heel makkelijk te realiseren.
  • Het is evenmin moeilijk om op kartonnen dozen tekst of afbeelding te laten drukken. Zo geef je je kartonnen dozen een persoonlijke tint of kun je informatie delen met je afnemers.